20dec
By: VAF WEB On: december 20, 2019 In: vaf2019 Comments: 0

Af: Marie Teglgaard Hassing

Viborg Animation Festival står for gratis animationsfilm i biografen for børn og voksne, gratis kunstudstillinger og spændende events i byen, som både skal underholde og udfordre viborgenserne og byens gæster til at udvide deres horisont inden for animation, kunst og kultur. Imidlertid arrangerer VAF også en række konferencer, workshops o. lign. for professionelle fra animationsbranchen. En af de helt unikke arrangementer hedder NiNoKo, og hvis du tilfældigvis mødte en flok syngende, internationale kunstnere på vej til banegården en regnvåd, sen septemberaften under VAF, så var det nok deltagerne fra NiNoKo 2019.

Animationskunstnere udvikler nye projekter

NiNoKo er et såkaldt IP development residency arrangeret af The Animation Workshop og Arsenalet. Det betyder, at unge kunstnere inden for spil, film, tv og virtual reality mødes i Viborg i fire uger for at udvikle deres projekter, netværke og skabe grundlag for nye samarbejder i fremtiden. Deltagerne kommer fra Japan, Sydkorea og Skandinavien – deraf navnet NiNoKo: Nippon (japansk for Japan), Nordic countries og Korea. Kunstnerne bor og arbejder tæt sammen i fire uger under vejledning af mentorer fra The Animation Workshop og Arsenalet.

– Deltagerne har arbejdet intensivt med bl.a. narrative strategier og med at pitche deres projekter sammen med mentorerne. De er entreprenører eller freelancers, så de fleste er vant til at arbejde alene meget af tiden. Derfor er det nyt for dem at være omgivet af mennesker og få feedback konstant. Det gik rigtig godt og vi fik nogle professionelle resultater, siger projektkoordinator Agota Végső fra The Animation Workshop.

Netop det at få konstant feedback fra andre kunstnere og professionelle med forskellige kulturelle baggrunde gør en forskel for deltagerne:

– Det var interessant at være sammen med mennesker, der ikke kender min baggrund og som bruger andre metoder. Jeg var nødt til at udtrykke mig mere detaljeret end når jeg er i Japan, fordi de andre ikke kendte mit tidligere arbejde og mine tanker. Derfor måtte jeg overveje mine projekter grundigt, siger animationskunstner Yoko Yuki fra Japan, som deltog i NiNoKo 2019.

Feedback og fællesskab

Sideløbende med det professionelle program, er det sociale en vigtig del af NiNoKo, idet deltagerne er indlogeret med fælles køkken og derfor tilbringer de fleste af deres vågne timer sammen.

– De seneste år har vi kun haft japanere og skandinaver med, men i 2019 har vi fået koreanerne med, og det fungerer rigtig godt. Dynamikken var også god førhen, men tre nationer er simpelthen bedre og mere dynamisk end to i forhold til at få folk til at åbne op, fortæller Agota Végső.

– Jeg var virkelig glad for at spise, spille og danse sammen med forskellige animatorer og studerende. Jeg tror det er meget vigtigt, at der er så forskellige mennesker, siger Yoko Yuki om forløbet.

NiNoKo har givet adskillige deltagere de færdigheder og forbindelser, der skulle til for at gøre deres projekter til virkelighed. Et af eksemplerne er Mads Vadsholt, som deltog i NiNoKo 2017. Han og hans team at netop nu ved at lægge sidste hånd på spillet The Forest Quartet.

Japanske Jude Kang, som deltog i NiNoKo 2019, vandt The Sunny Side of the Doc Award, hvilket giver hende muligheden for at pitche sit projekt foran masser af professionelle fra filmbranchen og forhåbentlig finde funding til sin dokumentarfilm ”May Jeju Day”. Jude Kangs projekt er allerede blevet vist på lokal-tv på øen Jeju, hvor filmen finder sted. Om sin deltagelse i NiNoKo siger hun:

– Det var en mulighed for at interagere med verden og med mennesker. Personligt var det første gang, jeg deltog i et recidency program og pitchede mit projekt foran et publikum på et andet sprog. Det var en god mulighed for at udvikle mig og også en rigtig dejlig tid, hvor jeg delte mine følelser med de andre deltagere, siger Jude Kang.

Til spørgsmålet om, hvad den allerbedste oplevelse under NiNoKo var, svarer hun:

– Da vi dansede og sang alle sammen, mens vi fulgte vores ven til banegården!