13apr
By: caen On: april 13, 2018 In: vaf2018 Comments: 0

I 2018 sætter VAF fokus på Frankrig – landet som har givet os Asterix, Linda og Valentin, Trillingerne fra Belleville, Oggy og kakerlakkerne og Babar. Vi fejrer den franske tegnefilmstradition på alle tænkelige måder og du kan glæde dig til at opleve Oscarnominerede film i særklasse, virtual reality kunstværker og spændende udstillinger. Og mon ikke der også kan blive plads til en croissant eller to?

Det er ikke spor tilfældigt, at valget falder på netop Frankrig. Landet huser flere af de bedste animationsskoler i verden, de to absolut vigtigste festivaler inden for tegnefilm- og serier, et af de stærkeste markeder for animationsfilm, og så har de knækket koden til, hvordan man kan producere tegnefilm- og serier af høj kunstnerisk og indholdsmæssig værdi og samtidig tjene penge.

Årets tema er i tråd med Det International Kulturpanels satsning på Frankrig for de næste tre år. Visionen er at styrke de relationer inden for kunst og kultur, der eksisterer mellem Danmark og Frankrig.

En lang tradition for tegnefilm- og serier

Ser man tilbage i tiden kan det ikke undre, at netop Frankrig står stærkt i animationsverdenen. Nogle af de allerførste pionerer inden for animation var netop franske. Den franske opfinder Charles-Èmile Reynaud opfandt i 1876 praksinoskopet – en slags roterende tromle, som ved hjælp af spejle kunne vise tegninger der ”bevægede sig”. Senere videreudviklede han opfindelsen og blev i 1892 i stand til at fremvise tegningerne på et lærred og hans kommercielle forestillinger på Musée Grévin i Paris tiltrak over 500.000 publikummer i årene fra 1892-1900. Senere fulgte Èmile Cohl, som var en af pionererne inden for den traditionelle håndtegnede animation. Hans film Fantasmagorie fra 1908 regnes for at være verdens første animerede film.

Senest har Frankrig gjort sig bemærket med hele to ud af fem nominerede bidrag til årets Oscar-uddeling i kategorien bedste animerede kortfilm. Dem kan du selvfølgelig også opleve til årets festival!